Här samlar vi recept som är bra att ha.

Kolbullar

Proportioner:
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt

Bacon (tärnat)

Krabbelurer

Ingredienser (14 port)

1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(1 tsk vaniljsocker)
smör att steka i
socker att vända i

Pinnbröd

2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl vatten

Scoutbanan

1 banan
Blockchoklad

Sockerkaka på trangiakök

1 ägg
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
2 msk olja

Blanda till smeten och fyll en aluminiumform till hälften. Ställ formen på några små stenar på stekpannan och lägg båda grytorna över som lock. Fyll brännaren och lägg inte på sparlågan förrän drygt hälften av bränslet är slut.

Stompa

5 dl filmjölk
1.5 dl ljus sirap
2 tsk hela fänkålsfrö
2 tsk hel anis (eller använd brödkryddor)

13 dl rågsikt

2 tsk salt
2 tsk bikarbonat

1. Blanda filmjölk och sirap.

2. Stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel.

3. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vätskan och knåda samman till en deg.

4. Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel eller kruskavel.

5. Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna eller Muurikka, någon minut på varje sida. De ska inte bli för mörka. Låt svalna på ett brödgaller. Förvara i plastpåse.

Äppelpaj i elden

Blanda till en smulpajdeg:
100g margarin
2-3 msk socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn

Skala och hacka äpplen i mindre bitar. Smörj en bit folie med margarin. Lägg lite pajdeg och äppelbitar på folien. Sockra och strö över lite kanel. Vik ihop folien till ett paket och lägg in det i elden. Efter ca 10 min är det klart. Servera med kallrörd vaniljsås.